torstai 18. maaliskuuta 2010

Brüssel Kaupallinen Oulu, 13.maaliskuuta 2010

Woah sanoi Tiger Jack, tuo iänikuinen Tex Willerin seuralainenkin, matka Ouluun saisi kyllä jo vuonna 2010 olla autolla suoritettuna moottoritie painotteinen, vaan paskat se mitään on.
Hirveätä ränniä ja pihaliittymillä varustettua 60-luvun ankeutta lisättynä 70-luvun maaltamuuton muistikuviin, tyhjine vanhoine kyläkauppoineen ja ränsistyneine majataloineen.
Aina kun tulen Ouluun, muistan Lampaansyöjien matkan Ouluun ja siitä Kuusamon suuntaan, mutta tuo saatanallinen technopolis kyltti kyllä karistaa turhat nostalgiset muistot mielestä. Nyt on 2010!
Oulu on maaliskuun 13. päivä kylmä paikka, Talvisodan päättymisen muistopäivänä on pakkasta liki parikymmentä astetta ja tuuli tervehtii etelän tulvan tuomaa jäisellä poltteellaan, hyi satan, äkkiä kohti paikkakunnan Levykauppa Äxää, sielläpä BK:n miehistö valmistautuu vetämään keikan, juhlaan onkin aihetta sillä BK julkaisee uuden levyn, BK 20 live nimeä kantavan energialatauksen, joka on lajissaan lyömätön, kuten on Lampaansyöjätkin.

Levykaupan sisukset tärisevät kun BK mättää reilun puoli tuntia tulemaan levyn materiaalia, onhan se ihan helvetin kovaa mättöä, jotenkin tuntuu niin sopivalta että Talvisodan päättymistä kunnioitetaan suomenkielisellä raskaalla rokilla, se on korostetusti oman tiensä kulkijoiden tapa kertoa olevansa elossa ja voivansa hyvin, vaikka Suomella kuulemma menee tällä hetkellä kaikki päin persettä. En minä vaan ole huomannut mitään, täällä saa puhua suomea ja kulkea vapaasti ja tehdä lain puitteissa monia asioita kenenkään ohjaamatta toimintaa, joten voisi olla paljon huonomminkin.

Niinpä niin, Nimetön naapuri, Musta Pyöveli ja Pyörät esimerkkinä mainitakseni kuultiin Äxässä, paikalliset alkuasukkaat olivat liekeissä sillä heistä oli vitun hienoa että kaupassa ei kuullut kassalla mitään, saivat alennusta tinkimättä kun kassalla ukot löi ohi nuottien hakatessa sormenpäät vereslihalle ja silmissä sumeni savukoneen tunkiessa tilan täyteen usvaa, jonka suojissa bändi siirtyi sujuvasti Nuclear Nightclubin uumeniin tekemään soundchekin illan varsinaista juhlahetkeä varten, illan keikalla kuultaisiin myös Rautakanki nimistä bändiä, sen kierrätyskamoista tehdyt soittimet ovat muuten taideteoksia kaikki tyynni.

Hipin suolet kurnivat nälästä ja paikallinen Fransmanni tarjosi kaikkea suolta ja verisuonia tukkivaa, hinta lienee ollut kohtuullinen, ruoka oli hyvää ja hipin mieli paloi jo tässä vaiheessa hotellin sänkyyn piiloon tältä helvetilliseltä viimalta ja pakkaselta jota Oulun keskusta jälleen tarjosi koko rahalla, no onhan se tuo meri semmonen joo. perkele.

Hippi näkee mehukkaat painajaiset, mitäs söit niitä valkosipuliperunoita aasi, mutta tuntee olevansa valmis illan keikkaan, Rautakangen jo louhiessa, hippi saapuu tonteille. Taksilla tietenkin, kunnon porho tyyliin, saatana kun ei ego meinannut mahtua siihen henkilöautoon, tilataksi pitää tilata ensi kerralla. Ohan se varma.

Kierrätysmetallin tai rokin jälkeen alkaa kuulua tuttu alkunauha, sähköttää jotain ja BK ottaa tilan haltuun.
BK:n kokonaisvaltainen energia välittyy saman tien tuvan joka nurkkaan, paikalla on ihan mukavasti yleisöä, joka suomalaiskansalliseen tapaansa on ihan selvinpäin, mölyää siitä huolimatta ihan älyttömästi, osoittaa tulisesti suosiotaan ja piiskaa bändiä entistä hurjempaan menoon.
Laulaja Janne Helttusen johdolla BK vetää ravakasti ja jos biisit kuten Aika kultaa muistot, Orjalaiva, Nimetön naapuri, Varjele mun järkeni, Musta pyöveli ja Nahkaradio jättävät jonkun kylmäksi, on se kumma! BK vetää pitkän setin, parit encoret kruunaavat illan, Suomen kovin livebändi on jälleen kerran antanut iskujen sadella, pohjoisen ihmiset ovat selvästi tyytyväisiä illan antiin ja alkavat kumota alkoholittomia terveysmikstuura sekoituksia kiihtyvällä vauhdilla kitaansa, onhan lauantai, tuo viikon ylivoimaisesti paras päivä, päivä kun ei vituta se että huomenna pitää lähteä töihin, voi valvoa myöhempään ja nauttia elämästään.

Hipin päivä oli päättynyt, Holiday Innin kemikaalin tuoksuiset lakanat tervehtivät ja vaivuttivat äkkiä syvään uneen, hippi näki unta että oli kesä ja sudenkorennot lentelivät rannan tuntumassa, nappaillen kärpäsiä lennosta pysähtyen kurjenmiekkojen lehdille syömään niiltä nopeasti pään pois, siipien putoillessa järven pintaan hipin uni syveni vajoten kohti järven pohjan mutaa...

Jukka